Támogatóink

NEA ME BGA

nyiregyhaza-mjv-logo

1 szazalek

nemzetkozi sikerek

NYVSC  >  Judo szakosztály
Judo szakosztály PDF Nyomtatás E-mail
2015. október 01. csütörtök, 07:57

judo szakosztaly 1

Miért pont a JUDO:

A Judo nem egy sportág önmagában, hanem egy komplex testnevelési rendszer! Japánban óvodától egyemig erre épül teljes egészében az iskolai testnevelés. A Judo az egyetlen sportág a világon, amelynek külön egyeteme van (Kodokan Egyetem).
A Judo speciális és általános mozgásanyaga harmonikusan fejleszti az embert fizikailag és pszichikailag. A Judo segít a képi gondolkodásban, a vizuális, szenzomotoros, térkoordinációs, kombinációs képességeket hatékonyan és jelentősen fejleszteni.
A Judo az egyetlen sportág, amelynek az ESÉSEK tanítására saját módszertana, technikai rendszere van.
A gyermek magabiztosságát, belső egyensúlyát rendkívüli mértékben javítja, stabilizálja, ezáltal figyelem megosztási, magatartásbeli, tanulási és egyé képességeik is jelentősen javulnak.
Mit fejleszt a Judo: egyensúly, stabilitás, térkoordináció, nagy mozgások, finom mozgások, szenzomotoros koordináció, szem-kéz koordináció, ritmikus-harmonikus mozgás, egyesség, bátorság, tisztelet, alázatosság.

Az edzések helyszíne, ideje és ára: Nyíregyháza Kert köz 6. (bezárt Benczúr ált. isk. kis tornaterme.)

Kezdőknek: Hétfő

Haladóknak: Kedd-Csütörtök 

17.00–18.30
Kezdők járhatnak a haladók edzéseire is!

Judo szakágunk:

Szakosztályunk, 2014. elején alakult, azóta szépen gyarapodó létszámmal folynak az edzések. Az edzéseket főként fiatalok, de számos szülő is rendszeres tagja a csoportnak. Heti szinten együtt izzadunk, fejlődünk, és gyarapodunk a jó hangulatú edzéseken, melyeken a versenyezni vágyóktól kezdve a hobbi sportolókig mindenki megtalálható. A judo egyaránt kedvelt mind a fiúknak és a lányoknak is. 5 éves kortól kezdve várjuk a fiatal sportolni vágyókat.
Az egyetlen olyan sport a világon, amelyben az ESÉS tanítás kap a legfőbb szerepet, ez látszik azon is, hogy nagyon ritkán történik sérülés az edzések alatt. A judo-t egy kényelmesen puha „szivacs szőnyegen” un. tatamin gyakorlunk, ami segít sérülések csökkentésében és az ízültek kímélésében.

judo szakosztaly 2

Judo:
A keleti kultúrában mélyen gyökerező tisztelet és alázatosság a Judo egyik alapja. A mai generációban a tisztelet hiánya óriási gondot szül: ezt a judo-n, egy Keleti eredetű küzdősporton keresztül tökéletesen lehet kompenzálni, mivel az edzések folyamán, a tanulóban kialakul egy olyan szintű tisztelet a sport, edzője, klubtársai, és ember társai iránt, ami példamutató lehet. Az ifjú Judokák az edzések folyamán magukba szívják ezt a szemléletet, és ennek tükrében cselekednek majd a „nagybetűs életben”.
1882-ben egy akkor 22 éves fiatalember, Jigoro Kano (1860-1938), több danos Ju-Jutsu mester, az addigi harcművészeti ismeretei alapján megalkotta a ma Judo-ként ismert küzdősportot. Ez a fiatalember elszomorodva látta, hogy az akkori császársági rendszer, amit ma Meidzsi-kornak hívunk, mennyire háttérbe szorítja a régi szamurájok harcművészeteit, melyek évszázadokon keresztül meghatározták Japán egész társadalmi és szellemi értékét.

judo szakosztaly 3A szamurájok viselkedését, életfilozófiáját áthatotta az ún. busido, amely íratlan erkölcsi törvényük volt. Eszerint első helyen a hűség és bátorság állt.
A szamurájok szakmája a harc volt. Minden nagy hercegi vagy csak gazdag földesúri családnak megvolt a maga saját hadserege, melyek szinte állandó harcban álltak egymással. Így rengeteg egyéni harcművészeti iskola alakult ki, amelyek technikái titkosak voltak és így azok elárulása halálos bűnnek számított.
Voltak olyan iskolák, melyek azt hirdették, hogy a harcban legjobb ütni vagy rúgni, mások viszont a harcosok földre dobását tartották a legeredményesebbnek. Ezek az iskolák aztán igazuk bizonyítására kihívták egymást viadalokra, ahol nem kímélték egymás életét.
A japán emberek e réteghez tartozó hányada ezeken a törvényeken felnőve lovagias, erős, bátor, valamint igen művelt volt, mert ez az életmód kitartásra és a világ minél jobb megismerésére nevelt. A XIX. századi Japánban ezek az értékek elvesztek, és mindenki a nyugati kultúrákat utánozta. Gyakran lehetett látni európai öltönyt és kardot viselő embereket, ami mai szemmel kissé furcsa lehetett. A gyerekek nem sportoltak olyan kitartással, ami növelte volna fizikai erejüket és kitartásukat, ezért gyakran betegeskedtek, rosszul tanultak, nem tanulták meg tisztelni társaikat és szüleiket.
Kano látta, hogy a régi japán szamurájok szellemében nem lehet tovább élni a modern Japánban, de kellenek olyan sportok, amelyekkel a gyerekek veszély nélkül kipróbálhatják erejüket és nagyon kemény fegyelemre nevelhetők. Japánban a Ju-Jutsu több száz éves múltra visszatekintő harci művészet volt. A régi szamurájok teljes harctechnikai anyagát tartalmazta, a dobásoktól a kardkezelési eljárásokig, és mindenre kiképezte a harcosokat.
Kanonak szerencséje volt, mert az akkor még élő legnagyobb mesterektől tanulhatott.
Amikor megalkotta rendszerét, amit „JUDO”-nak nevezett el, elhagyta belőle a testi épségre veszélyes technikákat, és sportolásra alkalmassá tette, így adta azt át a gyerekeknek és felnőtteknek.
A judo ma már olimpiai sportág, ami hallatlanul emelkedő népszerűségét mutatja. Ahhoz azonban, hogy népszerűvé válhasson, sok japán mesternek kellett külföldön bebizonyítani azt, hogy a fizikailag kisebb ember is legyőzheti a nagyobbat: Az alábbi eset játszódott le Amerika egyik kikötőjében. A mester felállíttatott egy küzdőteret, és kijelentette, hogy aki őt legyőzi, az több száz dollárt kap. Persze a matrózok könnyű prédának nézték a 60 kg-os, alacsony emberkét. Hatalmas lendülettel támadtak rá, aztán hogy-hogy nem, az orrukon-hátukon érkeztek a porba. A döbbenetes élmény hatására mindenki meg akarta tanulni ezt a harci művészetet, de a kegyetlenül kemény edzéseket csak nagyon kevesen bírták ki.
judo szakosztaly 4
JUDO szó jelentése, értelmezése:
A JU (柔) szócska Kano megfogalmazása szerint annyit jelent, mint „természetesnek lenni”, „ésszerűen”, tehát természet igazságainak, törvényszerűségeinek megfelelően viselkedni, ezekkel összhangban cselekedni.
A DO (道) viszont egy „tökéletesített módszert”, „szellemi utat” jelent; szemben a Jujutsu (術), amely csupán „fizikai művészetet” jelöl
Övfokozatok Judo-ban:
6. kyu: Fehér öv (legalacsonyabb kyu- övfokozat)
5. kyu: Citromsárga öv
4. kyu: Narancssárga öv
3. kyu: Zöld öv
2. kyu: Kék öv
1. kyu: Barna öv (legmagasabb kyu- övfokozat)
1. dan: Fekete öv (mester fokozat)
1-5. dan: Fekete öv
6-8. dan: Piros- fehér öv
9-10. dan: Piros öv
Küzdelmi technikák csoportosítása:

• Állásharc: tachi-waza
• Földharc: ne-waza
• Dobások: nage-waza
• Állások: sisei
• Megfogások: kumikata
• Esések: ukemi-waza

Dobások csoportosítása:

• Kézdobások: te-waza
• Csípődobások: koshi-waza
• Lábdobások: ashi-waza
• Hátravetődés: ma-sutemi-waza
• Oldalra vetődés: yoko-sutemi-waza

Földharc technikák csoportosítása:
Leszorítások: osae komi waza
Fojtások: shime waza
Karfeszítések: kansetsu waza
Háromszögtechnikák: sangaku
Elérhetőségek:
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Telefon: Stamusz Péter, vezetőedző +36/70-425 13 95
Cím: Nyíregyháza 4400, Kert köz 6. (bezárt) Benczúr ált. isk. Kis tornaterme
Edzésidőpontok: Hétfő, kedd, csütörtök: 17:00-18:30-ig.

judo szakosztaly 5

 

Legfrissebb HÍREINK

Veres Amarilla és Tarjányi István újabb érmeket szerzett

roma bronz eleje nagy

roma bronz hata nagy

Veres Amarilla kerekes-székes vívónk újabb érmeket szerzett világversenyen. Rómában november 8-12. között tartották a sportág Világbajnokságát. Amarilla kard egyéniben és párbajtőr csapatversenyben lett bronzérmes. Párbajtőr egyéniben az 5. helyet szerezte meg.

Csapattársa Tarjányi István szereplése is sikeres volt, ő a párbajtőr csapat tagjaként 5. a kard csapat tagjaként 7. helyezett lett.
Mindkét sportolónak gratulálunk!

Bővebben...

NYVSC hírességei

tarjanyi vivas1Tarjányi István
1978 október 7-én születtem Kiskunfélegyházán, és egy kis faluban éltem Petőfiszálláson 17 éves koromig a szüleimmel. Egy nővérem van...

Bővebben...
 

Feri AttilaFeri Attila
(Románia, Marosvásárhely, 1968. szeptember 24.) magyar súlyemelő. Romániában ismerkedett meg a súlyemeléssel, klubja a Marosvásárhely SC volt...

Bővebben...

Online látogatók

Oldalainkat 10 vendég böngészi

Húsz év piros-kékben

NYVSC book borito

Dr. Szilágyi Jenő sporttevékenysége

szilagyi jeno eleje